Dragi părinți,
Vă puteți aminti vizitele la stomatolog din copilărie? Mulți adulți continuă să se teamă de vizitele la medicul stomatolog și să le evite, în detrimentul lor.
Deși înțelegem că sunteți îngrijorați cu privire la vizita inițială a copilului vostru, vă rugăm să nu lăsați anxietatea să pună stăpânire pe voi. Copilul va simți că sunteți îngrijorat și va presupune că există un motiv de frică. Acesta poate fi un început nerealist.
Din fericire, medicina dentară a progresat considerabil de-a lungul anilor, iar copiii voștri pot beneficia acum de tot acest progres prin medici specialiști în stomatologie pentru copii, cabinete stomatologice destinate exclusiv copiilor, de tehnici și instrumente de ultima generație. Acestea ne permit să oferim un tratament sigur și eficient, cu disconfort minim.
Importanța alegerii unui dentist specializat în stomatologie pentru copii (Pedodonție) este esențială.
Nevoile copiilor sunt unice, diferite de cele ale adulților, și de aceea au nevoie de un medic cu experiență, specializat în stomatologie pediatrică. Interacțiunea cu copilul la prima vizită poate face diferența! Răbdarea, înțelegerea și empatia sunt calități pe care trebuie să le aibă medicul stomatolog pediatru, pe lângă pregătirea suplimentară în stomatologia pediatrică.
La prima vizită ne îndreptăm toată atenția pentru acomodarea copilului în cabinetul stomatologic, prin joacă educativă și interactivă, pentru cunoaștere și obținerea încrederii. Grija și atenția pe care copilul o va primi în timpul acestei prime vizite îl va ajuta să capete încrederea în medic și să accepte îngrijirea stomatologică de care are nevoie.
Cu ajutorul tehnicilor și tratamentelor aplicate într-un mod cât mai prietenos încercăm să facem o vizită cât mai plăcută și prietenoasă. Printr-o comunicare eficientă (povești și personaje cunoscute copiilor), un limbaj adecvat vârstei lor, îi încurajăm să înțeleagă importanța relației cu medicul stomatolog, a îngrijirii dentare. Vom prezenta scaunul și instrumentarul într-un mod pozitiv, ludic. Împreună vom număra dințișorii, vom învăța cum să-i îngrijim corect, pentru a avea un zâmbet sănătos și frumos.
La ProKinder Dent, în cadrul primei vizite putem recomanda proceduri simple (periaj, fluorizare), care ajută copilul să se obișnuiască ușor cu zgomotele, percepția instrumentelor, poziția în scaunul stomatologic (culcat pe spate). Vom face tot ce considerăm pentru ca el să se simtă confortabil, în siguranță. Doar așa va reveni cu încredere la următoarele vizite și va accepta cu ușurință tratamentele de care are nevoie.
După acomodarea și cunoașterea copilului va urma consultația propriu-zisă, care presupune examinarea dințișorilor, gingiilor, verificarea ocluziei (mușcăturii), dacă există carii, zone de demineralizare care ne pot indica apariția cariilor dentare, obiceiuri vicioase (sugerea degetului, a suzetei). O evaluare a riscului de carie individual, urmat de un diagnostic clinic și planul de tratament personalizat.
Încurajarea adoptării unor obiceiuri sănătoase la copii reprezintă baza pentru evitarea problemelor, atât în copilărie cât și din viața adultă, astfel încât experiența primei vizite va ajuta la inițierea unei relații pozitive cu medicul stomatolog pe termen lung.
Cum să pregătești copilul pentru prima vizită la ProKinder Dent
- Asigură-te că întâlnirea cu medicul dentist este la o oră potrivită, când copilul este odihnit, receptiv, recomandarea noastră fiind pentru prima parte a zilei.
- Un cabinet stomatologic pentru copii este mult mai oportun și prietenos pentru cel mic, întâlnirea cu medicul stomatolog punându-l în fața unui loc destinat copiilor, cu jucării, o atmosferă relaxantă și medici cu experiență.
- Poartă o discuție relaxată, în termeni optimiști despre vizită.
- Nu este nevoie să oferi prea multe detalii despre proceduri, dar este important să fii sincer și să răspunzi la orice întrebare a copilului.
- Nu-i face promisiuni de genul “nu o să te doară”, “nu se va întâmplă nimic rău”, “să nu-ți fie frică”. Evitați să folosiți cuvinte precum: durere, injecție, cuvinte care induc așteptări, temeri. Cuvintele pe care le folosim pot face diferența!
Urmând aceste sfaturi îl veți ajuta să se simtă încrezător, pregătit pentru o nouă experiență.
Considerăm o vizită reușită atunci când pacienții noștri, indiferent de vârstă, dezvoltă o atitudine sănătoasă și pozitivă față de îngrijirea orală și față de tratamentul stomatologic.