Home » Tratamentul cariei dentare
Dinții temporari (de lapte) sunt o parte importantă în etapa premergătoare apariției dinților definitivi. Ei dețin un rol important în asigurarea unei masticații optime, în fonație (articularea corectă a cuvintelor), păstrarea locului necesar și ghidarea erupției dinților permanenți, alinierea corectă a viitorilor dinți permanenți.
Cariile copilăriei reprezintă o problemă majoră de sănătate, care continuă să afecteze în mod negativ sănătatea sugarilor și a copiilor.
Atunci când vorbim despre carii la copii, ne referim la o afecțiune cu evoluție rapidă, care implică durere, infecții, cu evoluție până la pierderea dintelui de lapte și afectarea mugurilor dinților permanenți. Mai grav este însă faptul că aceste leziuni conduc la perturbarea creșterii și dezvoltării armonioase a copilului.
O dată cu evoluția cariei și neefectuarea tratamentului la timp apar și semnele care îl alarmează pe părinte: durere, inflamație/infecție/abces, lipsa alimentației copilului. În multe cazuri poate fi asimptomatică, mai puțin vizibilă de părinte acasă.
Caria la dinții de lapte avansează cu rapiditate datorită grosimii reduse a țesuturilor dentare și frecvent este asociată cu complicații locale.
Caria dentară este o afecțiune care nu se limitează la un singur dinte, ea afectează progresiv toți dinții și frecvent îmbracă forme grave.
Caria interdentară devine vizibilă când ajunge într-un stadiu avansat. Ea nu se limitează la un singur dinte, ci afectează și dintele vecin. La copii avansează cu rapiditate și frecvent afectează și nervul.
Dacă este interceptată înainte de afectarea nervului, se tratează cu ușurință prin obturații dentare. Obturația dentară este cea mai comună metodă de tratament a unui dinte afectat de carie.
Această procedură presupune ca medicul stomatolog să curețe țesuturile afectate de carie și umplerea cavității cu un material biocompatibil cu organismul, care va avea culoarea apropiată de cea a dintelui natural și care va reda funcționalitatea dintelui.
Cu cât caria este surprinsă mai devreme, cu atât sacrificiul țesuturilor (smalț și dentină) este mai mic, tratamentul este mai ușor de realizat și lipsit de durere. Tratamentul se poate realiza cu sau fără anestezie locală, în funcție de profunzimea cariei, vârsta pacientului și gradul de cooperare al copilului.
Materialele folosite pot fi compozite (procedura de utilizare presupune un mediu perfect uscat) sau cimenturi ionomeri de sticlă (cel mai frecvent folosite în rândul copiilor).
În cazul pierderilor mari de țesut dentar (când sunt afectate mai mult de 2 suprafețe dentare), se recomandă reconstituirea dintelui printr-o coroana dentară, pentru a oferi rezistență la uzură, fractură.
Terapia pulpară este un tratament stomatologic pediatric folosit pentru a trata și păstra dintele natural cât mai mult timp pe arcadă. Afecțiunile dinților care pot duce la astfel de situații sunt cariile complicate, netratate la timp și traumatismele dentare. Dinții temporari, dar și cei permanenți tineri au anumite particularități anatomice care determină o abordare diferită a tratamentului pulpei dentare.
Caria dentară netratată la timp avansează, distruge țesuturile (smalț și dentină) până la afectarea pulpei dentare (nervului). Pulpa este țesutul moale situat în interiorul dinților, atât în porțiunea coronară, cât și pe rădăcini.
Când un dinte este afectat de o carie profundă, nervul poate fi expus la bacterii, provocând infecții și dureri. În loc să se extragă dintele, nervul infectat poate fi îndepărtat parțial sau total și înlocuit cu un material de obturație care împiedică bacteriile să deterioreze și rădăcina. În cele din urmă, este acoperit cu o coroană dentară, pentru a-l proteja, a-i oferi rezistență si a-l menține cât mai mult timp pe arcadă.
Tratamentul cariei complicate la dinții temporari și permanenți tineri (în primii 2 ani de la erupția dinților) poate necesita ședințe suplimentare de tratament pentru menținerea vitalității dintelui și asigurarea dezvoltării complete a rădăcinii.
Stomatologii pediatri folosesc terapia pulpară pentru a trata dinții de lapte, cât și pe cei permanenți.
Salvarea dinților de lapte este importantă pentru sănătatea orală pe termen lung, dar mai ales pentru că ei influențează sănătatea dinților permanenți.
Când un dinte de lapte este extras prematur, dinții vecini își modifică poziția, ceea ce va influența negativ erupția dinților permanenți.
Atunci când tratamentul se realizează târziu, există risc de recidivă a infecției până la pierderea în final a dintelui.
Tratamentul se va realiza în funcție de particularitățile dintelui la momentul intervenției, în funcție de vârsta pacientului, gradul de afectare a nervului și modul de cooperare a copilului.
Părinții întreabă frecvent “dacă scoatem nervul dintelui de lapte, nu îl afectăm și pe cel definitiv?” Răspunsul este NU.
Fiecare dinte are nervul lui. Dacă scoatem nervul unui dinte de lapte, nu afectăm nervul dintelui permanent.
Infecțiile repetate, netratate la dinții de lapte pot afecta dezvoltarea dinților permanenți.
Obturațiile extinse/mari pe dinții de lapte au o rezistență scăzută din cauza dimensiunii reduse a coroanei dentare (în mod natural), la care se mai adaugă și pierderea de țesut dentar afectat de carie, ceea ce conduce frecvent la pierderea obturației și la un stres suplimentar pentru copil, din cauza necesității reintervenției pentru refacerea obturației.
Atunci când sunt tratate carii profunde, care distrug o mare parte din structura dinților, după curățarea țesuturilor afectate de carie trebuie luată decizia corectă dacă dintele se reface prin aplicarea unei obturații sau se recomandă acoperirea cu ajutorul unei coroane dentare. Coroanele dentare au indicație atât pentru molari, cât și pentru refacerea incisivilor.
Coroanele dentare oferă o rezistență crescută în comparație cu obturațiile dentare pe dinții de lapte ai copiilor. Ele exclud riscul de apariție a cariei pe alte suprafețe în cazul copiilor cu predispoziție și rezistă până când dinții de lapte se pierd în mod natural. Sunt diferite de coroanele dentare utilizate în stomatologia pentru adulți prin faptul că nu necesită amprenta și intervenția laboratorului. Suntem bucuroși că pacienții noștri pot beneficia de această soluție nouă, revoluționară de tratament la copii.
Există mai multe tipuri de coroane disponibile pentru dinții de lapte. Acestea pot fi: din zirconiu (estetice) cât mai apropiate de dintele natural, coroane metalice și capele dentare.
Coroanele din zirconiu sunt cele mai utilizate la copii și au numeroase avantaje:
Procedura de aplicare a unei coroane poate fi realizată într-o singură vizită, spre deosebire de coroana unui dinte pentru adulți (care necesită amprentă și laborator).
Când se recomandă coronițele din zirconiu la copii:
Un mic dezavantaj îl reprezintă culoarea, dar fiind aplicate pe molari nu sunt vizibile.
Sunt utilizate în cazul copiilor mici, mai puțin cooperanți, care necesită timp scurt de lucru.
Capele sunt conformatoare din plastic, în care se aplică materialul de obturație (plombă) și refac într-un timp scurt forma dintelui afectat de carie. Sunt recomandate cel mai frecvent pentru dinții din zona frontală (incisivi și canini).
Au avantajul că pacientul nu necesită anestezie, se aplică ușor și rapid în cazul copiilor de vârstă mică, dar au și un mare dezavantaj, acela că nu conferă rezistență, se fracturează ușor și necesită reintervenție (stres suplimentar pentru copiii mici, mai puțin cooperanți).
Dintele restaurat prin capă nu exclude utilizarea frezei pentru îndepărtarea cariei.
Programează o consultație și află mai multe despre tot ce putem face pentru copilul tău.
Programează o vizită
ProKinder Dent poartă amprenta unui profesionist în stomatologie pediatrică, cu o experiență de peste 18 ani. Am investit pasiunea și dragostea pentru această profesie într-un loc primitor, destinat copiilor, unde vor beneficia de servicii medicale la cele mai înalte standarde.
Strada Alexandru Constantinescu 1A, Sector 1, București
Luni
Marți
Miercuri
Joi
Vineri
Sâmbătă
Duminică
08:00-20:00
08:00-20:00
08:00-20:00
08:00-20:00
08:00-20:00
Închis
Închis
Luni | 08:00 – 20:00 |
Marți | 08:00 – 20:00 |
Miercuri | 08:00 – 20:00 |
Joi | 08:00 – 20:00 |
Vineri | 08:00 – 20:00 |
Sâmbătă | Închis |
Duminică | Închis |