Un zâmbet sănătos și fericit pentru copilul tău!
Home » Sigilarea dentară
Stomatologia modernă pentru copii promovează prevenția, educarea pacientului către o îngrijire orală corectă în condiții optime, pentru a preveni frica de a merge la dentist, generată de potențialele tratamente dureroase și complexe.
Prevenirea cariilor și a complicațiilor este modul în care ne propunem să promovăm și să practicăm stomatologia cu pacienții noștri. Prevenția se referă la toate măsurile și intervențiile menite să prevină debutul sau progresia cariilor dentare și complicațiile acestora.
Este binecunoscut faptul că este mai bine să previi decât să tratezi!
Sigilarea dentară este o metodă de prevenție a cariei dentare sigură si nedureroasă, recomandată mai ales pacienților între 6-14 ani. Se recomandă în special pe dinții permanenți, dar poate avea indicație și pe dinții de lapte. Este una dintre cele mai accesibile metode de tratament, ce contribuie semnificativ la prevenirea apariției cariilor dentare. Scopul principal al procedurii este izolarea suprafețelor dentare cu predispoziție la carie. Este o metodă de tratament acceptată ușor de copii, o modalitate non-invazivă de a proteja și a reduce riscul la carii în perioada copilăriei și adolescenței.
Dinții permanenți ai copiilor, imediat după erupție, au smalțul incomplet mineralizat și nu oferă același nivel de protecție ca dinții maturi (un risc crescut de a dezvolta carii în această perioadă). Vârsta copilului, localizarea posterioară (în spatele molarilor de lapte), forma dintelui (șanțuri și fosete foarte adânci) și lipsa dexterității de a realiza un periaj corect sunt factori care contribuie la apariția precoce a cariei dentare.
Este tot mai frecventă erupția molarului 1 permanent numit și “molarul de 6 ani” înainte de această vârstă, astfel dintele este expus mult mai devreme la alimentele și lichidele cu potențial cariogen. Apariția lui pe arcadă fiind nedureroasă, părinții pot chiar să nu observe apariția unui dinte nou, el fiind situat în spatele molarilor de lapte, fără să înlocuiască un dinte temporar. De aceea se recomandă ca primă măsură de prevenție în cabinetul stomatologic sigilarea.
Sigilantul acționează ca o barieră între dinte și placa bacteriană. Protejează dintele și transformă suprafața retentivă a dintelui, dificil de igienizat într-o suprafață ușor de curățat la periajul dentar și mult mai puțin aderentă pentru placa bacteriană și resturi alimentare.
Deși este o practică frecvent indicată de către medicii dentiști ca formă de prevenție, sigilarea dentară are limitările ei, nu se recomandă tuturor copiilor. După evaluarea corectă a statusului clinic al pacientului (anatomia dintelui, riscul crescut de a dezvolta leziuni carioase, obiceiurile alimentare, vârsta copilului) ea poate avea următoarele recomandări:
Foarte important!
Șanțurile și fosetele (zonele care se sigilează) pot avea forme și adâncimi diferite. Numai medicul decide asupra necesității de a le sigila.
Indicația majoră este sigilarea dinților permanenți (molari și premolari), aceștia fiind greu de igienizat atât datorită poziției pe arcadă, a morfologiei lor, dar și datorită dificultății de a realiza un periaj cât mai corect de către copil.
O atenție deosebită se acordă și incisivilor superiori, care pot avea de asemenea suprafețe retentive (suprafață palatinală), unde sigilarea poate avea indicație.
După evaluarea clinică a dintelui se poate realiza în două moduri:
NON-INVAZIV – în șanțurile de adâncime medie doar în situația în care medicul poate evalua vizual pe deplin adâncimea șanțului (pentru a exclude o posibilă carie)
MINIM INVAZIV – în șanțurile foarte înguste, profunde, când punctul cel mai adânc nu este vizibil, existând riscul prezenței unei leziuni incipiente de carie
Deși nu este o procedură greu de realizat, ea trebuie făcută după anumite criterii. Experiența dobândită în tratarea copiilor, folosirea tehnologiei de ultimă generație ne ajută să observăm prezența celor mai mici carii sau situații care impun un protocol special de tratament.
Cel mai important lucru în realizarea unei sigilări este asigurarea unei suprafețe curate și lipsite de carie acolo unde urmează să se aplice materialul de sigilare.
Examinarea riguroasă a dintelui, utilizând camera intraorală și magnificația ne ajută la efectuarea unei sigilări corecte, astfel dintele rămâne protejat și se exclude riscul dezvoltării unei carii deja existente pe dintele sigilat.
Sigilările pot proteja ani de zile dintele. Orice dinte sigilat necesită supraveghere de către medicul stomatolog la intervale regulate de timp, ce coincid cu controlul preventiv la 6 luni.
Controalele periodice în cazul sigilării sunt obligatorii pentru a verifica integritatea sigilării sau o posibilă desprindere a sigilantului. În anumite situații medicul poate reinterveni pentru a completa sau reface integral sigilarea.
Sigilarea dentară reduce semnificativ riscul de carie, dar nu exclude apariția cariei pe alte suprafețe dentare. Doar împreună cu ședința de profilaxie realizată regulat, la 6 luni, în cabinetul stomatologic, o igienă corect realizată acasă, care să includă folosirea aței dentare și un consum limitat de dulciuri pot proteja dinții de carii.
Durata unei sigilări depinde de mai mulți factori:
Ședința de profilaxie, împreună cu sigilarea și fluorizarea sunt măsurile cele mai importante în prevenția cariei dentare, care se realizează în cabinetul stomatologic. Îndepărtarea corectă și constantă a plăcii bacteriene de la nivelul suprafețelor dinților reprezintă un pas important către o dantură sănătoasă. Procedurile realizate în cadrul ședinței au scopul de a completa măsurile de igienă orală pe care pacientul le realizează acasă, dar care nu sunt suficiente pentru a preveni caria dentară.
La ProKinder Dent, copiii vor beneficia de cel mai performant concept de igienizare și profilaxie dentară Guided Biofilm Therapy (GBT). Terapia Ghidată a Plăcii Bacteriene (GBT) este un concept preventiv complex, pentru a păstra sănătatea orală. Este potrivit pentru prevenția cariilor și afecțiunilor parodontale la copii și adolescenți, despre care știm că sunt printre cei mai sensibili pacienți.
GBT constă în protocoale de tratament bazate pe diagnosticul individual al copilului și evaluarea riscurilor pentru a obține rezultate optime.
Se recomandă o dată la 6 luni sau, dacă situația clinică a pacientului o impune (copii cu risc mare de carii), tratamentul se recomandă la fiecare 3-4 luni, mai ales în cazul dinților de lapte și al dinților permanenți tineri care sunt vulnerabili la carii în perioada copilăriei.
Realizarea unei igiene dentare optime acasă și vizitele regulate în cabinetul stomatologic constituie primul pas în prevenirea cariilor și a problemelor dentare.
Consilierea pentru îngrijirea orală a copiilor este o parte importantă a serviciului nostru preventiv, deoarece conștientizarea importanței îngrijirii dinților și modul în care facem rutina zilnică acasă sunt cheia pentru o cavitate orală lipsită de probleme.
În cadrul ședinței de profilaxie, copiii vor beneficia de cele mai bune sfaturi, tehnici de igienizare corectă și periaj dentar individualizat, tehnica folosirii aței dentare, dar și a alegerii tipului de periuță dentară, a pastei de dinți, a apei de gură.
Placa bacteriană este un strat aderent de bacterii care se formează pe suprafețele dinților și poate fi greu vizibilă. Putem să-i spunem dușmanul nevăzut al dinților. Bacteriile din placa bacteriană orală deteriorează dinții, gingiile și osul, dar mai mult decât atât, bacteriile găsesc o cale de pătrundere în organism, putând genera afecțiuni generale precum diabet și boli cardiovasculare. Placa bacteriană trebuie îndepărtată 100%.
În cabinet, primul pas al ședinței de profilaxie este reprezentat de intervenția cu revelatorul de placă bacteriană: o substanță colorată care evidențiază toate zonele acoperite de placă bacteriană, care ne ajută pe noi, medicii la realizarea unui tratament corect, dar și pentru conștientizarea pacientului pentru a-și îmbunătăți igiena dentară.
Ştim cu toţii că periajul este important pentru sănătatea dinţilor noştri şi că este necesar să facem acest lucru de cel puţin două ori pe zi, timp de 2 minute.
Afecţiunile gingivale și cariile sunt cauzate de depunerile de placă bacteriană pe care nu le putem îndepărta complet prin rutina periajului zilnic. Zonele greu accesibile periajului efectuat acasă rămân necurăţate corespunzător, iar resturile alimentare și placa bacteriană ne afectează în timp dinții și gingiile.
De aceea, se recomandă o dată la 6 luni realizarea unei ședințe de profilaxie care include și periajul profesional.
AIRFLOW – special conceput să curețe în profunzime zonele cele mai greu accesibile periajului; tehnologia de ultimă generație GUIDED BIOFILM THERAPY elimină complet placa bacteriană din spațiile interdentare, colorațiile, petele pigmentare inestetice de la nivelul suprafețelor dentare. Un tratament fără durere, cu adevărat apreciat de cei mai mulți copii.
Sunt situații în care și copiii pot face tartru și au nevoie de detartraj.
Tartrul este o acumulare de placă bacteriană care s-a calcifiat și a format depozite dure aderente de suprafață dentară, atât supragingival (vizibil cu ochiul liber), cât și subgingival (mai puțin vizibil), favorizând apariția și întreținerea inflamației gingivale, generând în timp boli ale parodonțiului.
Odată format, tartrul se poate îndepărta prin detartraj realizat de către medicul stomatolog/igienist GBT este minim invaziv și reduce nevoia de instrumentare manuală/sonică/ultrasunet. Este sigur, eficient și blând cu dinții și țesuturile moi.
Fluorizarea reprezintă tratamentul stomatologic prin care se suplimentează cantitatea de fluor a dinților în scop profilactic și este indicat cu precădere copiilor și adolescenților. Până în prezent, fluorul este singurul element cu proprietăți carioprofilactice dovedite.
Fluorul protejează dinții prin 2 mecanisme:
Fluorizarea se recomandă a fi efectuată de către medicul stomatolog în cabinet.
Această recomandare are ca scop obținerea unei fluorizări dentare mai eficiente, cu efect de lungă durată, dar și evitarea riscurilor care pot apărea în caz de supradozaj. Fluorul în exces este toxic pentru organism, deci este important ca fluorizarea să fie realizată de un specialist. Astfel, medicul vă poate oferi numeroase informații în legătură cu necesarul de fluor individual necesar fiecărui pacient.
Metoda de fluorizare se alege în funcție de factorii de risc individuali și scopul tratamentului.
Fluorul ajută la prevenirea cariilor dentare și întărește structura smalțului, îmbunătățește calitatea smalțului, dinții devenind mai rezistenți la carii. Ajută la remineralizarea cariilor incipiente și reduce cantitatea de acizi produși de bacteriile din cavitatea orală.
Indicații:
Programează o consultație și află mai multe despre tot ce putem face pentru copilul tău.
Programează o vizită
ProKinder Dent poartă amprenta unui profesionist în stomatologie pediatrică, cu o experiență de peste 18 ani. Am investit pasiunea și dragostea pentru această profesie într-un loc primitor, destinat copiilor, unde vor beneficia de servicii medicale la cele mai înalte standarde.
Strada Alexandru Constantinescu 1A, Sector 1, București
Luni
Marți
Miercuri
Joi
Vineri
Sâmbătă
Duminică
08:00-20:00
08:00-20:00
08:00-20:00
08:00-20:00
08:00-20:00
Închis
Închis
Luni | 08:00 – 20:00 |
Marți | 08:00 – 20:00 |
Miercuri | 08:00 – 20:00 |
Joi | 08:00 – 20:00 |
Vineri | 08:00 – 20:00 |
Sâmbătă | Închis |
Duminică | Închis |