Search
Close this search box.

Inhalosedarea sau sedarea conștientă

Utilizarea sedării conștiente în stomatologie a revoluționat modul în care pacienții privesc vizitele la stomatolog.

Deși este prioritatea noastră să facem din experiența fiecărui copil una pozitivă, uneori nu putem începe tratamentul din cauza fricii / anxietății copleșitoare a copilului.

Înainte de a recomanda inhalosedarea, încercăm să folosim mai întâi tehnici comportamentale de relaxare. Dacă aceste abordări nu sunt suficiente, când nivelul de cooperare este redus ca urmare a unor experiențe anterioare neplăcute, recomandăm tratamentele sub inhalosedare.

Sedarea cu Protoxid de azot este cea mai sigură metodă de relaxare folosită în tratamentul stomatologic la copii.

Protoxidul de azot este un gaz incolor, cu gust ușor dulce, care acționează asupra sistemului nervos central, dând o senzație de euforie, de liniștire a copilului. Spre deosebire de anestezia generală, pacienții care inhalează protoxid de azot sunt conștienți și receptivi pe tot parcursul intervenției.

Inhalosedarea este indicată persoanelor care au nevoie de ajutor pentru a gestiona starea de anxietate, pentru a se relaxa în timpul tratamentului stomatologic.

Succesul unui tratament stomatologic la copii ține în primul rând de pregătirea și experiența medicului, de colaborarea și comunicarea între medic și copil și de gradul de acceptare a tratamentului.

Inhalosedarea are ca obiectiv reducerea anxietății, creșterea confortului pacientului în timpul tratamentului și desfășurarea actului medical în condiții cât mai sigure (protejează copilul de posibile răni accidentale care pot apărea dacă se mișcă în timpul procedurilor).

Protoxidul de azot (gaz de râs) produce o analgezie de suprafață, dar nu exclude necesitatea unei anestezii locale, când se impune.

Sedarea conștientă este frecvent indicată și utilizată în stomatologia pediatrică.

Notă!

Nu toți copiii au indicația de inhalosedare.

Nu toți copiii răspund satisfăcător la această procedură.

Inhalosedarea NU este același lucru cu anestezia generală!

ÎN CE CONSTĂ PROCEDURA?

Supranumită și ”funny gas”, inhalosedarea este o metodă de tratament complementară, în care se folosește un amestec de gaze (oxigen și protoxid de azot) cu efect relaxant, euforic, administrat pe cale respiratorie cu ajutorul unei măscuțe asemănătoare cu cea pentru aerosoli, ce induce copilului o stare de relaxare, cooperare, confort în timpul tratamentului, permițându-le să beneficieze în siguranță de tratamentul de care au nevoie.

Inhalosedarea contribuie semnificativ la tratarea în special a pacienților anxioși.

De asemenea, ”funny gas”-ul poate fi folosit și în cazul adulților, mai ales pentru cei care au dezvoltat o fobie față de mersul la stomatolog.

O condiție esențială pentru efectuarea acestei proceduri este aceea ca pacientul copil să prezinte un minim de cooperare.

Indicația de a utiliza inhalosedarea ca adjuvant în efectuarea tratamentului stomatologic se face în cadrul unei consultații prealabile efectuată de către medicul stomatolog care deține competență în inhalosedare.

AVANTAJELE TEHNICII DE INHALOSEDARE

Foarte important!

Pentru ca tratamentul cu inhalosedare să fie un succes este nevoie de un minim de cooperare a copilului cu medicul stomatolog.

Pentru cei care au avut experiențe neplăcute anterior, înainte de ședința cu inhalosedare este nevoie de o pregătire psihologică. Abordarea trebuie să fie graduală și include una sau mai multe întâlniri pentru cunoaștere, înțelegere, pentru a căpăta încredere și pentru a accepta aplicarea măștii pe nas, ca apoi să se bucure de plăcerea senzației de relaxare și tratament.

INDICAȚIILE INHALOSEDĂRII

CONTRAINDICAȚII

Pacienții care prezintă:

INDICAȚIILE INHALOSEDĂRII

CONTRAINDICAȚII INHALOSEDARE

Pacienții care prezintă:

AȘTEPTĂM SĂ NE CUNOAȘTEM

Programează o consultație și află mai multe despre tot ce putem face pentru copilul tău.

Programează o vizită

Program

Luni 08:00 – 20:00
Marți 08:00 – 20:00
Miercuri 08:00 – 20:00
Joi 08:00 – 20:00
Vineri 08:00 – 20:00
Sâmbătă Închis
Duminică Închis
×