Pentru un zâmbet sănătos și frumos!
Home » Ortodonție
Anomaliile dentare sunt frecvent întâlnite la copii și adolescenți.
Majoritatea problemelor ortodontice ale adulților își au originea în copilărie.
Scopul principal al tratamentului ortodontic timpuriu constă în corectarea sau prevenirea diferențelor de creștere între maxilar si mandibulă, compensarea lipsei spațiului pentru erupția dinților permanenți, prevenirea înghesuirilor dentare, corectarea ocluziei (mușcăturii), protejând astfel structura dinților, țesutul parodontal și articulația temporo-mandibulară. O masticație deficitară poate avea urmări nedorite și asupra tubului digestiv.
Tratamentul ortodontic la copii îmbunătățește atât aspectul zâmbetului, dar mai ales sănătatea dinților și a întregului aparat dento-maxilar. Dinții drepți sunt mult mai ușor de curățat și este mai puțin probabil să fie afectați de carii, mai puțin expuși la traumatisme (fracturi dentare). Dacă nu ești mulțumit de modul în care arată dinții copilului tău sau de felul în care mușcă, tratamentul ortodontic este soluția.
Ideal ar fi ca orice medic stomatolog să orienteze părinții către un serviciu de specialitate de îndată ce constată că un copil are dinți înghesuiți, datorită lipsei dezvoltării maxilarelor, dinți mari vestibularizați, ieșiți prea mult în exterior, spații mari între dinții de sus si cei de jos. Tratamentul precoce este cel mai ușor și cel mai eficient, putându-se evita un tratament tardiv, la vârsta adolescenței, care poate fi mai complex, costisitor, ce poate necesita crearea spațiului prin extracția unor dinți sănătoși definitivi.
Beneficiile tratamentului ortodontic precoce, la vârste mici:
O primă evaluare ortodontică este recomandată copiilor în jurul vârstei de 7 ani, indiferent dacă există probleme vizibile sau nu.
Problemele de înghesuire dentară, de spațiere a dinților, incongruențele dento-alveolare și osoase (oase prea mici si dinți mari sau oase mari și dinți mici) pot fi rezolvate în copilărie mult mai ușor, repede și cu disconfort minim decât la vârsta adolescenței.
Atunci când descoperim la vârste mici aceste probleme, putem ajuta ca înghesuirile dinților sau problemele de creștere osoasă să nu fie atât de grave în momentul în care erup toți dinții permanenți, în jurul vârstei de 12 ani.
Îndreptarea dinților se face, în general, după ce au erupt toți dinții definitivi, după vârsta de 12 ani, dar partea ortopedică de dezvoltare a oaselor (problema cea mai frecvent întâlnită în rândul copiilor) se face înainte de aceasta vârstă, astfel încât să creăm condiții ca dinții să crească în poziția lor corectă sau cât mai aproape de poziția corectă.
Progresul tehnologiei în stomatologie permite astăzi corectarea spectaculoasă a anomaliilor dentare, fără disconfort prea mare și într-un timp mai scurt, încă din perioada copilăriei.
Înghesuirile și ocluziile dentare incorecte afectează în timp sănătatea dinților, a gingiilor și articulației temporo-mandibulare. O masticație deficitară poate avea urmări nedorite asupra tubului digestiv.
Diastema
apare prin existența unui spațiu între cei doi incisivi centrali, denumită și strungăreață. Poate apărea din cauza unui dinte supranumerar, din cauza unui fren labial superior inserat între cei doi dinți sau din cauza lipsei unuia dintre incisivii laterali.
Compresia de maxilar
reprezintă dezvoltarea insuficientă a maxilarului, din care va rezulta un maxilar îngust. Apare la 30% dintre pacienți și este o afecțiune care necesită tratament ortodontic, deoarece dinții de pe arcada superioară nu vor avea loc să erupă corect și să se alinieze corespunzător.
Ocluzia adâncă acoperită
dinții de pe arcada superioară acoperă prea mult pe cei de pe arcada inferioară și se manifestă încă din timpul dentiției temporare.
Ocluzia deschisă
se caracterizează printr-un spațiu între incisivii superiori și cei inferiori în momentul în care copilul stă cu gura închisă, astfel că dinții nu vin în contact unii cu ceilalți.
Prognatismul mandibular
se manifestă printr-un dezechilibru dintre maxilar și mandibulă, mandibula fiind în fața maxilarului (în mod normal, ar trebui ca maxilarul să fie în fața mandibulei).
Programează o consultație și află mai multe despre tot ce putem face pentru copilul tău.
Programează o vizită
ProKinder Dent poartă amprenta unui profesionist în stomatologie pediatrică, cu o experiență de peste 18 ani. Am investit pasiunea și dragostea pentru această profesie într-un loc primitor, destinat copiilor, unde vor beneficia de servicii medicale la cele mai înalte standarde.
Strada Alexandru Constantinescu 1A, Sector 1, București
Luni
Marți
Miercuri
Joi
Vineri
Sâmbătă
Duminică
08:00-20:00
08:00-20:00
08:00-20:00
08:00-20:00
08:00-20:00
Închis
Închis
Luni | 08:00 – 20:00 |
Marți | 08:00 – 20:00 |
Miercuri | 08:00 – 20:00 |
Joi | 08:00 – 20:00 |
Vineri | 08:00 – 20:00 |
Sâmbătă | Închis |
Duminică | Închis |