Search
Close this search box.

Urgențe dentare

Primul ajutor în cazul urgențelor dentare la copii și adolescenți

CU CE URGENȚE DENTARE SE CONFRUNTĂ COPIII?

Urgențele nu pot fi prevăzute și necesită atenție și intervenție specializată imediată.

O urgență stomatologică implică durere dentară foarte mare, leziuni ale dinților (fracturi), gingiilor, oaselor alveolare, buze, limbă, etc., infecții dentare (abces/ umflarea buzei, obrazului, ochiului).

Unele leziuni pot fi vizibile, în timp ce altele nu.

Când să solicitați ajutor de urgență în cazul unei dureri dentare?

Traumatismele reprezintă urgențele care apar cel mai frecvent la copii, dar și la adolescenți.

Tuturor ni s-a întâmplat. Ușa din spate se deschide, auzi piciorușe alergând și, cel mai rău, auzi nu puțin plâns și țipete. S-a întâmplat ceva, pur și simplu nu știi ce. Cel mai important lucru de reținut? Fie că este vorba despre un genunchi julit, o buză despicată sau un dinte ciobit – uneori nu este atât de rău pe cât pare.

Așa că, acționând cu calm, ne vom ușura situația și vom face ceea ce trebuie. Păstrându-ne calmul vom putea oferi primul ajutor și, dacă este cazul, apelam la îngrijiri medicale profesionale. Sunăm medicul!

Leziunile traumatice orale (fracturi ale dinților) se tratează în cabinetul stomatologic, în timp ce leziunile de la nivelul capului și gâtului trebuie evaluate și tratate de urgență la camera de gardă (spital).

Localizarea, gravitatea și tipul leziunii vor determina tipul tratamentului.

Traumatismele pot apărea că urmare a accidentelor sportive, accidentelor rutiere, căzăturilor în casă, în timpul jocului, o agresiune fizică. Și cauzele pot fi multiple.

CUM ACȚIONĂM ÎN CAZUL URGENȚELOR DENTARE?

Dureri de dinți: Curățați zona dintelui afectat. Clătiți bine gura cu apă caldă sau folosiți ața dentară pentru a îndepărta orice aliment blocat între dințișori. Dacă durerea persistă, contactați medicul stomatolog. Dacă fața este umflată, aplicați comprese reci și apelați la sfatul medicului.

Limba, buza sau obrazul tăiate sau mușcate: Aplicați gheață pe zonele rănite, pentru a ajuta la controlul umflăturii. Dacă există sângerare, aplicați o presiune fermă, dar ușoară cu o compresă/batistă. Dacă sângerarea nu poate fi controlată, oprită printr-o simplă presiune, mergeți la camera de urgență a unui spital.

Dinte permanent eliminat din gură (avulsionat): Găsiți dintele. Țineți dintele de coroană, nu de vârful rădăcinii și clătiți-l cu apă. Nu frecați. Nu îndepărtați niciun fragment de țesut atașat. Dacă puteți, încercați să puneți dintele la locul său, asigurându-vă că este poziționat corect și mușcați pe un șervețel pentru a menține dintele în siguranță. Dacă nu puteți introduce dintele la loc, puneți-l într-un recipient curat și turnați lapte rece, apă sau salivă. Mergeți imediat la medic. Timpul este un factor important în salvarea dintelui. Cel puțin 85% dintre dinții care sunt reintroduși în alveolele dentare în decurs de cinci minute supraviețuiesc, în comparație cu foarte puțini dinți care au fost păstrați uscați și reimplantați dupa o oră sau mai mult.

Dinte permanent ciobit sau fracturat: Dacă este posibil, localizați și salvați orice fragment de dinte rupt și aduceți-l cu voi la medic. Contactați imediat medicul stomatolog. Acțiunea rapidă poate salva dintele, poate preveni infecția și poate reduce necesitatea unui tratament stomatologic amplu. Clătiți gura cu apă și aplicați comprese reci pentru a reduce umflarea buzei/obrazului.

Dinte de lapte ciobit sau fracturat: Contactați imediat medicul stomatolog pentru control si tratament.

Posibil maxilar rupt sau fracturat: Duceți copilul la cea mai apropiată cameră de urgență a spitalului.

Aceste sfaturi nu sunt în niciun caz menite să înlocuiască tratamentele și sfaturile medicale adecvate.

AȘTEPTĂM SĂ NE CUNOAȘTEM

Programează o consultație și află mai multe despre tot ce putem face pentru copilul tău.

Programează o vizită

Program

Luni 08:00 – 20:00
Marți 08:00 – 20:00
Miercuri 08:00 – 20:00
Joi 08:00 – 20:00
Vineri 08:00 – 20:00
Sâmbătă Închis
Duminică Închis
×